Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Αξιοποίηση εγκαταστάσεων παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας

 4 Ιουνίου 2013

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤΆντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών                                              

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ. κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας 
Θέμα: Αξιοποίηση εγκαταστάσεων παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας
Ένα πολύ σοβαρό θέμα απασχολεί εδώ και καιρό την τοπική κοινωνία και τη Δημοτική Αρχή αλλά κυρίως και τους περιοίκους του παλιού Νοσοκομείου Καβάλας, το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο και γίνεται εστία περιθωριακών ατόμων.

Όπως έχει δημοσιοποιηθεί σχετικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, τον Απρίλιο του 2012 η λύση που επιλέχθηκε ήταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο συνιδιοκτητών του ακινήτου, ενώ σε δηλώσεις τους είχαν αναφέρει , ότι η χρήση του ακινήτου για κάποιο κοινωφελή σκοπό ήταν δεδομένη και δεσμευτική, αν αποφασιζόταν η παραχώρηση, είτε κατά χρήση, είτε κατά κυριότητα, του 20% από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται ο Δήμος Καβάλας. Συγχρόνως, προτάθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, να γίνει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου, με τον Δήμο της Καβάλας να έχει τη δυνατότητα διαχείρισης του συνόλου του ακινήτου και το Υπουργείο Υγείας, που θα διατηρήσει το 20% της ιδιοκτησίας, να έχει ανάλογο μερίδιο από τα έσοδα της εκμετάλλευσης. Έκτοτε, και παρά την υπογραφή της σύμβασης από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Β. Ελλάδος, η οποία αργότερα θα λάμβανε τη μορφή υπουργικής απόφασης με την υπογραφή της και από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο. Λόγω του ότι μεσολάβησαν οι Εθνικές Εκλογές ο τέως υπουργός Υγείας με επιστολή του προς το Δήμαρχο Καβάλας ανέλαβε απλά την υποχρέωση να ενημερώσει για το θέμα το νέο υπουργό, χωρίς φυσικά να έχει υπάρξει καμία απολύτως περαιτέρω εξέλιξη .
Επιπλέον , οι πολίτες , εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης που δημιουργείται στο κτίριο , ετοιμάζονται να επιδώσουν μια λίστα με περίπου τριακόσιες υπογραφές διαμαρτυρίας, οι οποίες θα αποτελέσουν ισχυρό μέσο πίεσης, ώστε να δοθεί επιτέλους μία λύση.
Συγχρόνως δε , κατά τη διάρκεια των τελευταίων φοιτητικών κινητοποιήσεων, αντιπροσωπεία των φοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας είχαν επισκεφθεί τον Δήμαρχο, προτείνοντας το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση φοιτητών (φοιτητική εστία), ενώ παράλληλα έχουν ακουσθεί πλείστα όσα άλλα σενάρια για την τελική χρήση του κτιρίου, από την μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα, μέχρι και την «φιλοξενία» παράνομων μεταναστών. Ως λύση έχει προταθεί και η ανταλλαγή του ποσοστού του Δημοσίου με ένα άλλο δημοτικό ακίνητο , ώστε ο Δήμος να αποκτήσει την πλήρη ιδιοκτησία του παλιού νοσοκομείου.
Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών της Καβάλας, οι δημοσιογράφοι των οποίων με κάθε ευκολία μπήκαν εντός του κτιρίου, έχουν αφεθεί σε κοινή θέα αρχεία του Νοσοκομείου, τα οποία δεν έχουν μεταφερθεί στις νέες κτιριακές του εγκαταστάσεις και τα οποία πιθανόν να περιλαμβάνουν και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών , οι οποίοι κατά καιρούς είχαν νοσηλευθεί στο παλιό Νοσοκομείο, ενώ εκτός αυτών υπάρχει πληθώρα αχρησιμοποίητης γραφικής ύλης (συνταγολόγια κλπ), καθώς επίσης σωρεία ληγμένων φαρμάκων αλλά και υλικών νοσηλείας εντός των συσκευασιών τους.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω και επειδή το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει στολίδι για την πόλη της Καβάλας και την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι και η επιθυμία των φορέων της περιοχής
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα στην κατεύθυνση αξιοποίησης του; Που οφείλεται η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν κατά καιρούς ειπωθεί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση τους;

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κάλλια Τσαρουχά
ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων