Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Επείγοντα προβλήματα Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

23 Απριλίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ
της Βουλευτή Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά

Προς τον κ. υπουργό Υγείας

ΚΑΤΑΘΕΤΩ
σαν Αναφορά το παρακάτω συνημμένο έγγραφο και παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής

ΑΡ.ΠΡΩΤ.308                                            
ΚΑΒΑΛΑ 17/4/2013

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΘΕΜΑ: Επείγοντα προβλήματα Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

        Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
        
  Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας κάνουμε γνωστά ορισμένα «επείγοντα» προβλήματα του Γ.Ν.Καβάλας, τα οποία επιβάλλουν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου σας, προκειμένου το Νοσοκομείο μας να συνεχίσει να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του, τόσο στους κατοίκους και επισκέπτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όσο και των γύρω περιοχών (Δράμα, Ξάνθη).
    Πιο συγκεκριμένα, επείγουσας σημασίας προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παρακάτω τμήματα του Γ.Ν.Καβάλας.
        1.ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
        Η παραίτηση του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Ρευματολογικού Τμήματος οδηγεί στην επιστημονική και ουσιαστική αποψίλωση του συγκεκριμένου Τμήματος, που «εξυπηρετεί» ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη). Ο συνάδελφος Ρευματολόγος (Επιμελητής Β΄) που θα παραμείνει στη Τμήμα, θα πρέπει με υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις-ανάγκες του Τμήματος: νοσηλεία ρευματολογικών ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και/η στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου.
     Σημειώνουμε, ότι το Ρευματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας είναι μαζί με το αντίστοιχο του Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» της Θεσσαλονίκης, τα μοναδικά οργανωμένα Ρευματολογικά Τμήματα που λειτουργούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη).

      Επίσης, θα είμαστε ΟΛΟΙ υπόλογοι απέναντι στους Ρευματολογικούς ασθενείς της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής εάν η “ολιγωρία μας” οδηγήσει στο κλείσιμο του Ρευματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας.
          2.ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
     Η επικείμενη συνταξιοδότηση συναδέλφου (Διευθυντή ΕΣΥ), θα δημιουργήσει σημαντικά και ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Νοσοκομείου, που εκτός από τις προγραμματισμένες ορθοπεδικές επεμβάσεις και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πραγματοποιεί περί τις 250-300 επείγουσες ορθοπεδικές επεμβάσεις σε ώρες εφημερίας, αργίες και Σαββατοκύριακα, σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως εξετασθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ).
        Όλες οι προαναφερθείσες ιατρικές πράξεις θα πρέπει-μελλοντικά- να πραγματοποιηθούν από τους εναπομείναντες  4(τέσσερις) συναδέλφους (2 Διευθυντές ΕΣΥ, 2 Επιμελητές).
        3.ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
        Η πρόσφατη συνταξιοδότηση 2(δύο) Ακτινολόγων-Διευθυντών ΕΣΥ που υπηρετούσαν  στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας, οδήγησε σε υπερβολικό φόρτο εργασίας, τόσο των συναδέλφων μας (2 Διευθυντές ΕΣΥ, 2 Επιμελήτριες) , όσο και του υπόλοιπου προσωπικού (Τεχνολόγοι) του Τμήματος: «Κλασική» Ακτινολογία (ακτινογραφίες, διαβάσεις κοκ), Υπέρηχοι, Doppler, Triplex, Αξονικός Τομογράφος, Μαστογράφος, DEXA  κ.α.
        Θυμίζουμε, ότι εκκρεμεί η κάλυψη μιας κενής οργανικής θέσης- από παλαιότερη συνταξιοδότηση συναδέλφου-,με εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4057/2012, άρθρο 9 παρ. 34.
        Σημειώνουμε επίσης, ότι επίκειται στο άμεσο μέλλον η έναρξη λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο μας. Για το σκοπό αυτό γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο από διοικητικής (διαμόρφωση χώρου κ.α.), όσο και από επιστημονικής (εκπαίδευση προσωπικού) πλευράς.
        4.Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
        Τα δύο Παθολογικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας αντιμετωπίζουν τα παθολογικά περιστατικά(επείγοντα και χρόνια) των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά και μέρους    της     Περιφερειακής   Ενότητας     Δράμας.   Επιπρόσθετα καλύπτουν-από παθολογικής άποψης-τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας, δυναμικότητας 420 κλινών.
        Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται από 4 (τέσσερεις) (!) «οργανικά» τοποθετημένους συναδέλφους:
  •  Α΄ Παθολογικό Τμήμα: 3 συνάδελφοι (1 Διευθύντρια ΕΣΥ, 2 Επιμελητές)
  • Β΄  Παθολογικό Τμήμα: 1 συνάδελφος (1 Διευθύντρια ΕΣΥ).
5.ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
        Στο Τμήμα αυτό, που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στελέχωσης, υπηρετούν σήμερα 3(τρεις) Επιμελητές Β΄ (2 οργανικά τοποθετημένοι, 1 Επικουρικός).
        Σε 2(δύο μήνες) λήγει η θητεία του Επικουρικού Γιατρού, οπότε η εφημέρευση του Τμήματος καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών της συγκεκριμένης ειδικότητας, τίθεται σε κίνδυνο.
        6.ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ(ΤΕΠ)
        Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων (Διοίκηση, Ιατρικό προσωπικό, Νοσηλευτικό προσωπικό) δεν κατορθώσαμε στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου Καβάλας να οργανώσουμε αυτό το Τμήμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές και οι συνακόλουθες διαμαρτυρίες των ασθενών και/η των συγγενών τους. Κυρίαρχη αιτία αποτελεί η έλλειψη
  • Νοσηλευτικού προσωπικού
  • Τραυματιοφορέων
  • Ιατρικού προσωπικού
       Εάν δεν προσληφθούν συνάδελφοι(Παθολόγοι, Χειρουργοί, Ορθοπεδικοί, Καρδιολόγοι κ.α.) αποκλειστικά για το ΤΕΠ, όπως προβλέπει άλλωστε και η σχετική νομοθεσία(Νόμος 2889/2001, άρθρο 6, παρ. 5), το «περιφερειακού» χαρακτήρα Νοσοκομείο μας θα υστερεί διαχρονικά στην οργάνωση του συγκεκριμένου Τμήματος.
        7.ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ,ΠΡΙΝΟΥ-ΘΑΣΟΥ,
          ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
          Οι συχνές επισκέψεις Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας στα 3(τρία)  Κέντρα Υγείας, μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τις ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και τις ελλείψεις σε μέσα(π.χ. σε ασθενοφόρα).
·           Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης δε διαθέτει Βιοπαθολόγο, ενώ το Κέντρο Υγείας Πρίνου-Θάσου δε διαθέτει ούτε Βιοπαθολόγο, ούτε Ακτινολόγο.
·           Οι συχνές και πολλές αποσπάσεις Παθολόγων και κυρίως Παιδιάτρων για κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου, δημιουργούν κενά στις αντίστοιχες ειδικότητες, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα των τοπικών κοινωνιών.
·           Η έλλειψη οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων σε συνδυασμό με την παλαιότητα των διαθέσιμων ασθενοφόρων θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και κατ΄ επέκταση τη ζωή των κατοίκων των Δήμων Παγγαίου, Θάσου και Νέστου.

Κύριε Υπουργέ
        Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αναμένει άμεσα τις δικές σας συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθούν όλα όσα αναλυτικά αναφέρθηκαν παραπάνω.
        Επιπρόσθετα, επιθυμούμε την «άμεση τοποθέτηση Διοικητή- με αξιοκρατικές διαδικασίες-στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας».

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


       Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  

ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΟΚΙΔΗΣ                         ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων