Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

Δελτίο τύπου 8/04/2013


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

«ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΕΣΑΣ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 4 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ»


Συνεχίζεται το σχέδιο αφανισμού του ΤΕΙ Καβάλας, με βάση το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που έχει εκπονήσει εταιρεία ιδιωτικού ΙΕΚ και Κολλεγίου, με προφανείς (όπως φημολογείται) δικούς του κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Στο στόχαστρο έχει μπει και το Τμήμα Μηχανολογίας.

Τρεις μόλις μέρες μετά την επίσκεψή του στο ΤΕΙ Καβάλας, ο Τέρενς Κουίκ μεταφέρει με νέα Ερώτησή του στον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, αυτούσιο το υπόμνημα που του έδωσαν εκεί οι σπουδαστές του προαναφερομένου Τμήματος και υπογραμμίζει ότι «το ΤΕΙ Μηχανολογίας, τελεί υπό καθεστώς διάλυσης, αφού μπαίνει στο ίδιο πηγάδι της εξαφάνισης με το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών, κόβοντας το όραμα των φοιτητών, των γονέων και των καθηγητών τους».

Σύμφωνα με τους σπουδαστές του Τμήματος Μηχανολογίας, οποιαδήποτε κατάργηση της αυτοδυναμίας της συγκεκριμένης σχολής, οδηγεί στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών του Τμήματος, στην απώλεια των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους και στην απώλεια του αυτοδύναμου τίτλου σπουδών τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Μηχανολογίας διαθέτει τους υψηλότερους δείκτες στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφητικότητας αποφοίτων και είναι το μοναδικό Τμήμα Μηχανολογίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να συνεχιστεί και να εξασφαλιστεί η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Καβάλας;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να μην πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων οι άρτιες υποδομές και ο σύγχρονος εξοπλισμός του ΤΕΙ, που σημειωτέον οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει από το υστέρημά τους.

Και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ καταλήγει:

«Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ ότι οι σπουδαστές θα ήθελαν να παραδώσουν το Υπόμνημα σε εσάς προσωπικά η σε κάποιον από τους τέσσερις εκλεγμένους Βουλευτές Καβάλας (και οι τέσσερις της ΝΔ), αλλά είναι πασιφανές ότι κανείς δεν τολμάει να πάει μέχρι εκεί και να κοιτάξει τα παιδιά στα μάτια».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: «Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ»

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση τον εξώφθαλμα ύποπτο σχεδιασμό του ΑΘΗΝΑ από εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων (ΙΕΚ και Κολλεγίου), είναι πασιφανές ότι το ΤΕΙ Καβάλας το έχετε θέσει υπό καθεστώς διάλυσης.

Μετά το ΤΕΙ Διαχείρισης Πληροφοριών, στο ίδιο πηγάδι της εξαφάνισης βάζετε και το ΤΕΙ Μηχανολογίας, παίζοντας σαδιστικά και εδώ, με παιδιά που τους κόβετε το όραμα, τους γονείς τους και τους καθηγητές τους.

Τη Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, στις 18.30, επισκέφθηκα το υπό κατάληψη ΤΕΙ Καβάλας και εκεί, οι σπουδαστές του Τμήματος Μηχανολογίας μου επέδωσαν υπόμνημα, το οποίο και σας παραθέτω αυτούσιο.

Είμαι βέβαιος ότι οι σπουδαστές θα ήθελαν να το παραδώσουν σε εσάς προσωπικά η σε κάποιον από τους τέσσερις εκλεγμένους Βουλευτές Καβάλας (και οι τέσσερις της ΝΔ), αλλά είναι πασιφανές ότι κανείς δεν τολμάει να πάει μέχρι εκεί και να κοιτάξει τα παιδιά στα μάτια.

Το Υπόμνημα:

«ΘΕΜΑ «Κατοχυρωμένη έκφραση γνώμης σχετικά με την αυτοδυναμία του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Καβάλας»

Ενόψει της κατάστασης που διαμορφώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ-ΤΕΙ) το Τμήμα Μηχανολογίας της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Καβάλας συνδέεται με το τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ στα πλαίσια του Νομοσχεδίου «Αθηνά 3».

Το Τμήμα Μηχανολογίας σύσσωμο ζητά και απαιτεί άμεσα την απόσυρση του Νομοσχεδίου, ώστε να συνεχιστεί και να εξασφαλιστεί η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ του και η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ  του τμήματος.

Οποιαδήποτε συνένωση του Τμήματος με άλλο Τμήμα θα είχε ως αποτέλεσμα:

1.    Την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του Τμήματός μας.
2.    Την απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων μας.
3.    Την τροποποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών μας.
4.    Την απώλεια του  αυτοδύναμου τίτλου σπουδών μας.

Παράλληλα το Νομοσχέδιο επιτρέπει την λειτουργία Τμημάτων με μηδενικό τακτικό προσωπικό (Οινολογίας-Νοσηλευτικής κ.λ.π) και καταργεί Τμήματα που δίνουν αποφοίτους για 38 συνεχή ακαδημαϊκά χρόνια.

Το νομοσχέδιο περικόπτοντας τον αριθμό εισακτέων κατά 50% καταδικάζει επίσης την πόλη της Καβάλας σε οικονομικό και πολιτιστικό μαρασμό.

Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε θερμά την έμπρακτη στήριξή σας.

Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

και η Οδύσσεια για το Τμήμα Μηχανολογίας


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες διαγράφεται και γίνεται κατεύθυνση στο Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου, αν και πρόκειται για Τμήμα (παγκόσμια πρωτοτυπία!!!) που έχει τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται στις κάτωθι παρατηρήσεις:

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

  • Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα το Τμήμα Μηχανολογίας διαθέτει τους υψηλότερους δείκτες στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), όπως π.χ.: ύψος βαθμού πρώτου εισακτέου, ύψος βαθμού τελευταίου εισακτέου, ύψος ποσοστού εισακτέων πάνω από τη βάση, ύψους αριθμού εισακτέων γενικής σειράς και ύψους αριθμού ενεργών φοιτητών
  • Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφητικότητας αποφοίτων >92%. Είναι πολύ μεγαλύτερη η ζήτηση πτυχιούχων Μηχανολογίας από τις άλλες ειδικότητες της ΣΤΕΦ.
  • Είναι το μοναδικό τμήμα Μηχανολογίας Ανώτατης (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής) εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  • Διαθέτει επί 20ετία ήδη άρτιες υποδομές σε χώρους διδασκαλίας και εργαστηριακής άσκησης με σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Έχει επιστημονικό πεδίο σημαντικά ευρύτερης έκτασης από όλα τα τμήματα της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Καβάλας και δεν συμβιβάζεται να αποτελέσει επιμέρους κατεύθυνση οποιουδήποτε από αυτά.
  • Εκκρεμεί (χωρίς ευθύνη του Τμήματος) η εξωτερική αξιολόγησή του και η λειτουργία εγκριθέντος από τη συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης ΤΕΙ, μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο: «Μηχανολογικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας». Θετική αξιολόγηση από τους Φοιτητές στα ερωτηματολόγια της Α.ΔΙ.Π.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

  • Συνειδητά απορρίπτουμε το σχέδιο «Αθηνά» για όλα τα Τμήματα του ΤΕΙ μας. Κανένας σπουδαστής να μην βγει εκτός σπουδών (τις οποίες και επέλεξε) και να εξασφαλισθεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και σε απαραβίαστο πλαίσιο δημόσιας και δωρεάν παιδείας
  • Επαρκής χρηματοδότηση του ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των λειτουργικών αναγκών ώστε να μην υπονομευθεί ο τεχνολογικός χαρακτήρας του και για την κάλυψη της δωρεάν σίτισης , στέγασης και μεταφοράς των σπουδαστών εντός και εκτός της πόλης καθώς και του εργαστηριακού εξοπλισμού.
·      Όχι στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων (π.χ. Κομοτηνή).
·      Καμία δαπάνη από μέρους των φοιτητών για αγορά εκπαιδευτικού υλικού (π.χ. σχεδιαστικά εργαλεία, ποδιές κλπ)
·      Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη προσόντα και δικαιώματα που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών ΔΕΠ ώστε να μην υπάρχει μείωση ωρών, που έχει και ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των μαθημάτων. Απαραίτητη η παραμονή του υπάρχοντος προσωπικού μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. Όχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και στις θεωρίες.
·      Κανένα ίχνος και μορφή ιδιωτικοποίησης
·      Επίσπευση της πληρωμής των φοιτητών πρακτικής και ημιαπασχόλησης που είναι απλήρωτοι».

Κατόπιν του ανωτέρω Υπομνήματος, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να συνεχιστεί και να εξασφαλιστεί η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Καβάλας;
2.    Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα αναγκαία μέτρα και τελικά η συγχώνευση προχωρήσει, έχετε σκεφτεί ότι:
·      Καταργείτε το μοναδικό Τμήμα Μηχανολογίας Ανώτατης και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
·      Αλλοιώνετε τα βασικά χαρακτηριστικά του προαναφερόμενου Τμήματος αφού τροποποιείτε το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του;
·      Υποβαθμίζετε το πτυχίο των ήδη αποφοιτησάντων αφού συμβάλλετε στην απώλεια των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους;
·      Δεν λαμβάνετε υπόψη σας το γεγονός ότι το προαναφερόμενο Τμήμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφητικότητας αποφοίτων >92%;
·      Καταργείτε επί της ουσίας την αξιοκρατία και το δικαίωμα της επιλογής του τομέα σπουδών όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων;
3.    Γιατί επιτρέπετε τη λειτουργία Τμημάτων με μηδενικό τακτικό προσωπικό και καταργείτε ένα Τμήμα που δίνει αποφοίτους επί 38 συναπτά έτη;
4.    Γιατί πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων τις άρτιες υποδομές και το σύγχρονο εξοπλισμό του ΤΕΙ, που σημειωτέον οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει από το υστέρημά τους;
5.    Πώς θα εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά των σπουδαστών εντός και εκτός της πόλης;
6.    Σκοπεύετε να καταργήσετε τα δωρεάν συγγράμματα, όπως ακριβώς κάνατε και στην Κομοτηνή;
7.    Τι θα συμβεί με το προσωπικό που υπηρετεί στο προαναφερόμενο Τμήμα;
8.    Γιατί καταδικάζετε την πόλη της Καβάλας σε οικονομικό και πολιτιστικό μαρασμό;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, σκέψεις, απόψεις και άρθρα, πολιτικού, και όχι μόνο, περιεχομένου. Παρακαλώ θερμά, σε περίπτωση σχολίων να αποφεύγετε τη χρήση βωμολοχιών ή άλλων προσβλητικών παρατηρήσεων